28 października 2016 Udostępnij

Chlorofil dla zdrowia i urody

Chlorofil

Nie brakuje osób, które przyznają, że są w stanie czerpać wyjątkową przyjemność ze słońca. Dla nikogo nie powinno być to zaskoczeniem, naukowcy nie mają bowiem żadnych wątpliwości, co do tego, że regularne przebywanie na słońcu poprawia nasz wygląd i samopoczucie. Nie zawsze mamy jednak świadomość tego, że światło słoneczne może występować też w postaci upłynnionej. Właśnie tym charakteryzuje się chlorofil, ważny niemal tak samo, jak promienie słoneczne.

Chlorofil w płynie

Bardzo często możemy usłyszeć, że życie nie jest możliwe, jeśli zabraknie nam słońca. Jest to prawda, trudno jednak mówić o nim również wówczas, gdy brakuje chlorofilu. Właśnie dlatego chlorofil tak często jest określany mianem płynnej energii słonecznej ( http://www.duochlorofil.pl/sklad-i-opinie-naukowe ). Jeśli pijemy go regularnie nasza skóra zyskuje oliwkowy odcień, a przecież nie jest to wcale jedyna korzyść, jaką możemy czerpać z tego tytułu.

Chlorofil – działanie

Mówiąc o działaniu chlorofilu należy mieć na uwadze to, że jego cząsteczki charakteryzują się zdumiewającym podobieństwem do cząsteczek hemu, które występują w ludzkiej krwi. Pozwala to nie tylko na uzdrawianie naszych narządów, ale również na ich oczyszczanie. Chlorofil może też skutecznie leczyć wielu naszych wrogów.

Naturalny chlorofil

Dla kogo chlorofil do picia?

Wśród odbiorców chlorofilu na pierwszy plan wysuwają się te osoby, które nie maja dostępu do odpowiedniej ilości światła słonecznego. Jest on jednak zalecany również osobom przemęczonym i zestresowanym. Nie można zapominać i o tym, że mamy w jego przypadku do czynienia z najbardziej zasadowym pożywieniem, z jakim możemy spotkać się na naszej planecie, jego przyjmowanie pozwala więc skutecznie radzić sobie z ryzykiem zakwaszenia organizmu.

Chlorofil – suplement diety

Z naukowego punktu widzenia kluczowe dla chlorofilu jest to, że dzięki jego obecności rozbicie cząsteczek wody, a następnie również łączenie atomów tlenu i wodoru z węglem i tlenem powstałym z dwutlenku węgla doprowadza do powstania węglowodanów. To właśnie one są zarówno cukrami roślinnymi, jak i skrobiami, niektóre pojawiają się więc w owocach i korzeniach roślin, niezmiennie w towarzystwie witamin, minerałów i enzymów. Chlorofil często jest też polecany jako suplement diety ze względu na jego budowę, ta jest bowiem niemal taka sama, jak budowa cząsteczki hemoglobiny przy niewielkich jedynie różnicach.

Sebastian Litwin

Redakcja atelier55.pl