28 października 2016 Udostępnij

Uciec przed zakwaszeniem

Problem z zakwaszeniem organizmu ma nawet około 80% Europejczyków. Będzie ono powodować osłabienie, infekcje, senność, problem ze skórą czy włosami. Może prowadzić do zaparć albo biegunek. Zakwaszenie to poważny problem, gdy chodzi o równowagę kwasowo zasadową, która zostaje zaburzona.

Dlaczego w ogóle będzie dochodzić od zakwaszenia?

Zakwaszenie organizmu

Do zakwaszenia organizmu dochodzi w momencie ( http://prodeacid.pl/opinie-naukowe-i-sklad-kapsulki ), gdy poziom pH krwi spadnie poniżej 7,35. Środowisko w jakim jest nasza krew powinno być lekko zasadowe i wtedy rzeczywiście będzie się dobrze sprawdzać. Chodzi o zachowanie odpowiedniego poziomu alkalizowania naszej krwi. To wszystko ma istotne znaczenie, ponieważ od tego zależy jak będziemy się czuli. Jeśli w organizmie zaczynają przeważać składniki kwasowe to będzie to poważny problem. Oczywiście organizm będzie chciał to niwelować, ale przyjdzie taki moment, w którym sam organizm już sobie nie będzie radził. Wszystko tak naprawdę ma swoje granice.

Przyczyny zakwaszenia organizmu

Brak aktywności fizycznej, stres czy szybkie tempo życia to jedynie kilka czynników, za którymi nasze systemy regulacji mogą nie dać sobie rady. Dużą rolę w utrzymywaniu równowagi kwasowo – zasadowej będzie miało żywienie. Mamy więc wpływ na to jakie składniki zostaną uwolnione w organizmie podczas przemian. Produkty bogate w sód, wapń, potas czy magnez mają działanie alkalizujące a te bogate w fosfor, chlor, siarkę zakwaszają. Produkty, które zakwaszają organizm: jaja, mięso, wędliny, ryby, sery, produkty zbożowe, polerowany ryż, tłuszcze, słodycze, słodkie napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol.

Produkty zakwaszające

Odkwaszanie organizmu

Produkty odkwaszające organizm kasza gryczana i jaglana, surowe mleko i śmietana, warzywa (zwłaszcza: cukinia, szpinak, bakłażan, rzodkiew, buraki, brokuły, marchew, seler, pomidor), większość owoców (zwłaszcza: kiwi, arbuzy, banany, brzoskwinie, cytrusy, truskawki, maliny), migdały. Trzeba pamiętać, że produkty zakwaszające wcale nie muszą być kwaśne smaku i tutaj pozory mogą okazać się mylące. Liczy się to co powstanie po ich strawieniu.

Jak odkwasić organizm

Systematyczne wprowadzenie produktów zakwaszających do organizmu będzie go niszczyć. jeśli chcemy sobie z tym jakoś poradzić powinniśmy dopasować odpowiednie proporcje składników alkalizujących i zakwaszających. Musi to być w proporcji 80 do 20, a więc znacznie przeważać powinny składniki alkalizujące. Jeśli wprowadzimy dobrą dietę jest szansa na to, że poradzimy sobie skutecznie z zakwaszeniem.

Karolina Pacewicz

Redakcja atelier55.pl