28 października 2016 Udostępnij

Ukrywany fenomen zdrowia – chlorofil

Chlorofil do picia i oczyszczanie organizmu

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że chlorofil ma bardzo silny wpływ na dwa podstawowe mechanizmy oczyszczania naszego organizmu, czyli na nasz układ pokarmowy, który wydala resztki niestrawionej materii, a także na układ wydalniczy, którego zadaniem jest odbieranie i usuwanie produktów przemiany materii zachodzącej we wszystkich komórkach naszego ciała. W przypadku układu pokarmowego wielkie znaczenia ma już samo to, że płynny chlorofil znakomicie się trawi, jest bardzo łatwy do przyswojenia dla organizmu oraz pozwala mu korzystać z bezpośrednio dostępnej energii.

W ten sposób organizm nie meczy się trawieniem i może spokojnie zająć się w tym samym czasie oczyszczaniem organizmu. Nie bez znaczenia jest także to, że dzięki chlorofilowi łatwiej jest dbać o właściwą wagę, co przekłada się na sprawniejsze działanie wszystkich naszych układów. W sokach warzywnych i owocowych, w których jest dużo chlorofilu, jest też masa innych dodatkowych substancji, takich jak enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód oraz różne witaminy. Taki koktajl jest w stanie skutecznie usuwać zalęgające w naszych tkankach toksyny i stymulować proces ich usuwania.

Właściwości chlorofilu w naszym organizmie

Samo oczyszczanie to naturalnie nie wszystko. Chlorofil sam w sobie to bomba energetyczna, co w praktyce oznacza, że wszędzie tam, gdzie będzie w stanie dotrzeć, potrafi aktywować korzystne dla nas procesy komórkowe wymagające dodatkowej energii. Kiedy razem z chlorofilem ( http://www.duochlorofil.pl/czym-jest-chlorofil ) do naszych mięśni trafi potas, eliminowane będą kwasy w mięśniach. Pamiętajmy, że serce to także mięsień i w ten sposób zostanie odciążone. Chlorofil w naszej wątrobie przyspieszy proces jej regeneracji oraz sprawi, że szybciej pozbędzie się toksyn. Jest to działanie same się napędzające, ponieważ szybsze usuniecie toksyn da wątrobie więcej czasu na regenerację. Warto wiedzieć ponadto, że różnego rodzaju niebezpieczne dla nas grzyby i bakterie chowające się w zakamarkach naszego organizmu bardzo często są beztlenowcami, a zazwyczaj po prostu nie lubią zbyt dużej ilości tlenu i są do niej nieprzyzwyczajone.

Doskonałe trawienie

Efekt podania chlorofilu, substancji pełniącej rolę chelatora, czyli bezpośredniego środka transportu tlenu, to fizyczne niszczenie tych patogenów. Ma to ogromne znaczenie dla przypadków, kiedy w naszym ciele rozwijają się stany zapalne. Organizm bowiem w normalny dla siebie sposób podaje w takie rejony magnez, jeden z naturalnych środków pozwalających na ograniczenie stanu zapalnego. Magnez jest składnikiem chlorofilu, dzięki czemu przyjęty chlorofil od razu trafia w miejsca stanów zapalnych i drastycznie przyspiesza ich łagodzenie zmniejszając nieprzyjemne objawy.

Natalia Kędzior

Redakcja atelier55.pl